Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Μετρώντας ακομπλεξάριστα το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από την ισότητα…

Ποίοι οι «μωρότεροι» της παροιμίας ή άλλως, γιατί “είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας, παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία”... 
(Η παλιά μας συνεργάτιδα επανέρχεται εκτάκτως)
Άρθρο της “Ιωάννας της Λωρραίνης” (*)
    Λένε πως “στην πολιτική, η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα”, αλλά φαίνεται τελικά πως δεν πρέπει να δίνουμε σε ανθρώπους με ηλίθιες απόψεις την ικανοποίηση της οργής μας. Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο που στο Δήμο Ζίτσας υπάρχουν τόσοι πολλοί... ξωπαρμένοι!
    Σε κάποιους «μεγαλοσχήμονες παράγοντες» στο δήμο μας, που αρέσκονται να αυτοπροβάλλονται ως οι δάσκαλοι του... Γένους ή ως οι γιατροί που θεραπεύουν πάσα νόσο και πάσα μ@λ..., ή ως υδραυλικοί που για κομπολόι έχουν …
ατσαλίνα, αρέσει πολύ το παιχνίδι με το μύθο και την πραγματικότητα σε ...υψηλό πάντα επίπεδο.

    Στις μέρες μας, στο Δήμο Ζίτσας, δυστυχώς φαίνεται πως είναι ακόμη απαγορευμένη η ισότητα των δύο φύλων, η οποία υφίσταται τυπικά σε νομικό επίπεδο. Η ουσιαστική όμως θεώρηση της έννοιας που αφορά την ισοτιμία, πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχει στην τοπική μας κοινωνία θεσμικά κατοχυρωμένη ή αποτελεί ένα μύθο για να... "δουλευόμαστε" μεταξύ μας. Βλέπετε, η ουσιαστική ισοτιμία και ο σεβασμός μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τον... “αντρουσέ ψυχικό κόσμο” κάποιων συγκεκριμένων πολιτικά νοσούντων "δασκάλων" και "γιατρών" που μας περιβάλλουν.

    Άραγε, πόσο δίκιο έχει ο θυμόσοφος λαός, όταν δυσκολεύεται να διακρίνει τον μωρότερο;;; Η γνωστή, αμφίπλευρης ανάγνωσης (μετ΄ εναλλαγής ιδιοτήτων) παροιμία, αποτελεί απτή απόδειξη. «Ουδείς μωρότερος των …?... αν δεν υπήρχαν οι …?...» Πρόκειται γι αυτούς που, με εντελώς -πολιτικά- φασιστική, φαλλοκρατική αντίληψηστραγγαλίζουν κάθε φωνή που τολμά να μιλήσει για δομές ισότητας.

    Η Ιωάννα της Λωρραίνης, όμως θα είναι εδώ παρούσα και θα λέει τα πράγματα με το όνομά της. Σαν τη μοναδική Ιωάννα της Λωρραίνης τη γυναίκα-πολεμίστρια, το παντοτινό σύμβολο των αγώνων για ισότητα και δημοκρατία. Σαν τη μοναδική Ιωάννα της Λωρραίνης γυναίκα-πολεμίστρια, το παντοτινό σύμβολο των αγώνων για ισότητα και δημοκρατία που έδωσε μάχες για να αποκαταστήσει το νόμιμο στέμμα στον άτολμο διάδοχο.

    Τι σχέση μπορεί να έχει το στέμμα της Γαλλίας με το Δήμο Ζίτσας; Όση σχέση μπορεί να έχουν “μερικοί – μερικοί”, φρούτα νέας εσοδείας, κοινωνικά και θεσμικά "αμόρφωτοι", με την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την έννοια της ισότητας…

    Να ξέρετε, στην πολιτική οι γυναίκες δεν βάζουν υποψηφιότητα αυτοσκοπικά και μόνο για να εκλεγούνε. Βάζουνε για τη γοητεία της συμμετοχής σε ένα όμορφο ταξίδι επικοινωνίας με φίλους, γνωστούς, μα και με πολιτικούς τους αντιπάλους. Με χαμόγελο, καλοσύνη, αξιοπρέπεια.

    Για εμάς τις γυναίκες, για όλες τις γυναίκες, η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί μια δύσκολη και κάποτε οδυνηρή εμπειρία, αφού η σχέση μας μαζί της, διαμορφώνεται με άνισους, αναφορικά με εσάς τους άνδρες, όρους και κανόνες. Πολλοί άντρες προωθούν και αναπαράγουν στα καφενεία έναν άθλιο εκλογικό σεξισμό. Έχω δει να το κάνουν παντού. Όχι μόνον όταν απευθύνονται απαξιωτικά προς τις γυναίκες ή χρησιμοποιούν θηλυκά χαρακτηριστικά για να μειώσουν τους αντιπάλους τους. Με αυτό τον απαράδεκτο πολιτικά τρόπο, αναπαράγουν στερεότυπα του παρελθόντος μα και την πατριαρχική αντίληψη πως το αρσενικό γένος μπορεί και πρέπει παντού και πάντα να επιβάλλεται.

Καταλάβετέ το. Εσείς και κάποιοι άλλοι αρσενικοί είστε μια θλιβερή μειοψηφία. Η ισότητα στο Δήμο Ζίτσας σύντομα θα είναι πραγματικότητα όσο και αν την πολεμήσετε! Θα υποχρεωθείτε να την ασπαστείτε και θα πείτε και ένα τραγούδι!

Σάββατο 16–5–2015
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Jeanne d'Arc (Ιωάννα της Λωρραίνης)
(*)Η “Ιωάννα της Λωρραίνης” είναι δραστήρια, συνδημότισσα, νέα, πρόσκαιρη συνεργάτιδα του zitsagate