Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Οικογενειακή υπόθεση(;) η λειτουργία μονάδας λυματολάσπης στο Δήμο Ζίτσας που θεωρείται παράνομη!

Ερώτηση του Βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Τέρενς Κουίκ: «Είναι δεοντολογικό και δεν προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα το γεγονός, ότι Δικηγόροι, ιδιοκτήτες, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης φέρεται να συνδέονται συγγενικά και πολιτικά;»
    Νέα ερώτηση για το θέμα της μονάδας λυματολάσπης του άντρα της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη θα απασχολήσει τη Βουλή, αυτή τη φορά από τον Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Τέρενς Κουίκ.
    Με ευθείες αιχμές κατά του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας ρωτάει ο βουλευτής «Η γνωμοδότηση ενός Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από  οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και να αποφασίσει, ως οφείλει, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος;».
Αναλυτικά όλη η ερώτηση:

(και εδώ από το site του κ. Κουίκ)

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ



ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ

κ.κ. Υπουργοί,

    Σας παραθέτω έκθεση - καταγγελία που μου απέστειλαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωαννίνων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και αφορά τον Δήμο Ζίτσας και την επεξεργασία των προϊόντων αστικών λυμάτων και υγρών αποβλήτων παρόμοιας σύνθεσης (της λυματολάσπης), στο αρ. 86 κληροτεμάχιο της Ελεούσας.

       «Στο Δήμο Ζίτσας ( όμορος με το Δήμο Ιωαννιτών) λειτουργεί μονάδα, που ανήκει στον κ. Κων/νο Σταύρου (σύζυγο της Αντιπερειφερειάρχου κ. Τατιάνας Καλογιάννη, αδερφής του Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη) και επεξεργάζεται τα προϊόντα αστικών λυμάτων και υγρών αποβλήτων παρόμοιας σύνθεσης (της λυματολάσπης), στο αρ. 86 κληροτεμάχιο της Ελεούσας, όπου φερόμενος ιδιοκτήτης είναι η ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ.

    Με την απόφαση 22/6-2-2013 η ΔΕΥΑΙ ανέθεσε στον κ. Κ. Σταύρου (με προϋπολογισμό 2.250.900 €) την τελική διάθεση της λυματολάσπης του βιολογικού, που πρώτα πήγαινε στη χωματερή της Δουρούτης και τώρα που έκλεισε, απαγορεύεται να πηγαίνει στο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

    Πλέον μετά τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου (θέματα 17 & 18 στη συνεδρίαση 3/15-4-2014) καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει και αυτό εκ του Νόμου.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας συνεδριάζει τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 για να επικυρώσει τη σχετική γνωμοδότηση για τη συγκεκριμένη μονάδα καθώς και για τη δημιουργία μονάδας που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο (από χοιρολύματα, κουτσουλιές κλπ) στη ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου, από την «ΕΝΒΙΚΕΑΡ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.», οι οποίες όμως καταγγέλεται ότι είναι παράνομες αφού δεν πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν.

    Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη αφού δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

    Όμως η Δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Πλιάκο, έχει ορίσει δικηγόρο με την 208/2014 απόφαση τον κ. Βασίλη Γοργόλη, που κατά σύμπτωση είναι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με Αντιπεριφερειάρχη την κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η δε σύζυγος του δικηγόρου φέρεται ως εξαδέλφη της Αντιπεριφερειάρχου!

    Από τον κ. Γοργόλη ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει στην περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει τη λειτουργία των μονάδων, αν θεωρεί ή όχι πιθανό ο Δήμος Ζίτσας να κερδίσει την υπόθεση εναντίον του συζύγου της Αντιπεριφερειάρχου στα επόμενα δικαστήρια και η γνώμη του θα βαρύνει την απόφαση του Δήμου, για το αν θα συνεχίσει ή όχι το δικαστικό αγώνα».

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

    1. Ισχύει ότι η λειτουργία των προαναφερθέντων μονάδων είναι παράνομη;

    2. Είναι δεοντολογικό και δεν προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα το γεγονός, ότι Δικηγόροι, ιδιοκτήτες, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης φέρεται να συνδέονται συγγενικά και πολιτικά;

    3. Η γνωμοδότηση ενός Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από  οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και να αποφασίσει, ως οφείλει, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος;

    4. Θα παράσχετε εγγυήσεις για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος από τυχόν μόλυνση ζητώντας να σας δοθεί πλήρης ενημέρωση ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ