Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κοινή ανακοίνωση - καταπέλτης 18 φορέων του Δήμου Ζίτσας για το περιβάλλον…

«Μεγάλες ευθύνες έχει η Περιφέρεια… Η Δημοτική αρχή απαιτείται να πάρει θέση άμεσα στο πλευρό των κατοίκων κι όχι να μας γυρνάει την πλάτη… Με την υγεία των παιδιών μας δεν μπορεί να παίζει κανένας Δήμος, καμιά Περιφέρεια, κανένα Υπουργείο. Όσες αποφάσεις και να φέρουν  θα τις ανατρέψουμε στην πράξη»
κλικ για zoom
Το έντονο πρόβλημα των ρυπογόνων μονάδων στο Δήμο Ζίτσας, η απάθεια της νέας δημοτικής αρχής του κ. Μιχ. Πλιάκου και η «προκλητική απόφαση» της Περιφέρειας Ηπείρου να επιτρέψει την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων «γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες» ξεσήκωσαν τους φορείς του Δήμου Ζίτσας.
Σε κοινή τους συνάντηση, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση υπέρ του περιβάλλοντος και με την ανακοίνωσή τους ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά.
Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση και οι 18 φορείς:


Ανακοίνωση επιτροπής φορέων για το περιβάλλον στο Δήμο Ζίτσας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Ο Δήμος μας, εξαιτίας πρώτα και κύρια της ΒΙΠΕ, έχει την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Ηπείρου. Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει όταν χτυπούν οι καμπάνες στο Γαρδίκι, όταν δεν μπορούμε ν’ ανασάνουμε, ν’ ανοίξουμε τα παράθυρα στο σπίτι μας, όταν οι καπνοί της βιομηχανικής πέφτουν σαν πέπλο ομίχλης πάνω από τα σπίτια μας, όταν τα ψάρια στον ΚΑΛΑΜΑ τα αντικρίζουμε ψόφια κ.λ.π. κ.λ.π.
  Κι όλα αυτά γιατί η πλειοψηφία  των μονάδων εντός και εκτός ΒΙΠΕ  λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι δεσμεύσεις των εταιρειών για προληπτικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βάσει των αδειών λειτουργίας, ξεπεράστηκαν από το κυνηγητό του κέρδους. Κανόνας έγιναν οι χαβούζες και το κλείσιμο του ματιού των υπευθύνων στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και σαν να μη φθάνει όλη αυτή η κατάσταση, έρχονται να προστεθούν και άλλες τρεις ρυπογόνες  μονάδες.
1) «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιοαερίου, στην περιοχή του αεροδρομίου του Δήμου Ιωαννίνων, στο Νομό Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α., Ιωαννίνων.
2) «Μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, εγκατεστημένης ισχύος 990 KW , η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στο Ο.Τ. 6Γ της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία : «ΕΝΒΙΚΕΑΡ»
3) «Εγκατάσταση αερόβιας επεξεργασίας ιλύος (υπαίθρια κομποστοποίηση) που προκύπτει από μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων και μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων παρόμοιας σύνθεσης, στο αρ. 86 κληροτεμάχιο του αναδασμού Ελεούσας, Δ. Ζίτσας Ιωαννίνων» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η επιχείρηση Κων/νου Σταύρου.
                                                                                                               
Είναι μονάδες που έχουν σαν πρώτη ύλη τεράστιες ποσότητες αστικών και ζωικών αποβλήτων (χοιροτροφιών, πτηνοτροφείων, σφαγείων κ.λ.π )της περιοχής μας, της γύρω περιοχής αλλά και άλλων περιοχών πέραν της Ηπείρου. Το ζούμε καθημερινά: μονάδες αυτού του μεγέθους στο βωμό του κέρδους δεν λαμβάνουν υπόψη το καθαρό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Καλώς η κακώς εδώ βρεθήκαμε, εδώ επενδύσαμε τον κόπο της δούλεψης μας φτιάχνοντας σπίτια, κτήματα κ.λ.π. Αυτή την περιουσία έχουν τα παιδιά μας, αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας αναγκάσουν να φύγουμε, να γίνουμε μετανάστες στον τόπο μας, να παρατήσουμε ότι δημιουργήσαμε για να’ θρουν κάποιοι να μας τα πάρουν σε εξευτελιστική τιμή.

Τα περί “ανάπτυξης της περιοχής και εξασφάλισης θέσεων εργασίας” που ακούμε,  μπορούν να γίνουν με την εγκατάσταση αυτών των μονάδων σε άλλη περιοχή, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Με μονάδες που να καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου μας, με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους λειτουργίας και κάτω από αυστηρό έλεγχο .

Με την υγεία των παιδιών μας δεν μπορεί να παίζει κανένας Δήμος, καμιά Περιφέρεια, κανένα Υπουργείο. Όσες αποφάσεις και να φέρουν  θα τις ανατρέψουμε στην πράξη.
Μεγάλες ευθύνες έχει η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος (Ε.Π.)  που πήρε την προκλητική απόφαση να επιτρέψει την εγκατάσταση αυτών των επιχειρήσεων στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου μας γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες.

Αυτή η απόφαση επιβάλλεται να καταδικαστεί από όλους μας και να απαιτηθεί η άμεση ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της Ε.Π. της Περιφέρειας.
Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος.

Η Δημοτική αρχή απαιτείται να πάρει θέση άμεσα στο πλευρό των κατοίκων (κι όχι να μας γυρνάει την πλάτη) να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβούλιο, που είχε  απορρίψει την απόφαση της Ε.Π.  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους να ξεσηκωθούν, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αντίδρασης και αγανάκτησης για την αποτροπή της καταστροφής των χωριών μας.

Απαιτούμε
>>> ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΠΕ
>>> ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ     
        ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
>>> ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
>>> ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ  

Οι φορείς:
-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ
-ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΖΩΟΔΟΧΟΥ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΟΔΟΧΟΥ
-ΚΑΠΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ
-ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ
-ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ
-ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ
-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ
-ΚΙΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ
-ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ
-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΑΣ
-ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΑΣ
-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
-ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΟΧΩΡΙΟΥ
-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ “ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ”