Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη για τα νεκρά ψάρια στον Καλαμά και τη ρύπανση…

Καλεί τον κ. Καχριμάνη «να μην μείνει για άλλη μια φορά σε άσφαιρες δηλώσεις, αλλά να εντοπίσει άμεσα τους υπευθύνους και να προχωρήσει στην παραδειγματική τιμωρία τους» 
Παρέμβαση στο θέμα της ρύπανσης του ποταμού Καλαμά και της εμφάνισης νεκρών ψαριών κάνει η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» της Όλγας Γεροβασίλη. Αποδίδει ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, κάνοντας λόγο για «πλαίσιο ασυδοσίας και ατιμωρησίας των κάθε λογής ασυνείδητων επιχειρηματιών».
«Το νερό αποτελεί φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό, που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης» επισημαίνει η Όλγα Γεροβασίλη και τονίζει «Οι ρύποι είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης διοχέτευσης αστικών και...
βιομηχανικών αποβλήτων στον Καλαμά»

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» της Όλγας Γεροβασίλη για τη μόλυνση του παραπόταμο​υ του Καλαμά και τα νεκρά ψάρια στην περιοχή του Σουλόπουλο​υ:

«Οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις, με τη μόλυνση του παραπόταμου του Καλαμά και τα νεκρά ψάρια στην περιοχή του Σουλόπουλου, αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς και της Περιφέρειας Ηπείρου στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου, αλλά και της διάλυσης και της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών.
Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των ρύπων, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης διοχέτευσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στον Καλαμά, είναι ιδιαιτέρως αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών.
Αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο της ακολουθούμενης πολιτικής και αποδεικνύουν με ποιον τρόπο εννοούν την ανάπτυξη η παρούσα κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή:
* Από τη μια μεριά, η με κάθε τρόπο και μέσο στήριξη των ιδιωτικών «επενδύσεων», ακόμη και αφήνοντάς τες παντελώς ανεξέλεγκτες.
* Και από την άλλη, η συνεχής υποβάθμιση, απαξίωση και συνειδητή αδρανοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο.

Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα πλαίσιο ασυδοσίας και ατιμωρησίας των κάθε λογής ασυνείδητων επιχειρηματιών, οι οποίοι μπροστά στην αύξηση των κερδών τους, δεν διστάζουν να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων, υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το αναπτυξιακό μέλλον αυτού του τόπου.
Τώρα, που τα φώτα της προεκλογικής περιόδου έσβησαν και ξεθωριάζουν οι προεκλογικές μεγαλοστομίες και υποσχέσεις, η επαναφορά στη δυσάρεστη καθημερινή πραγματικότητα αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της πολιτικής και των ευθυνών όλων όσων διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να συνειδητοποιήσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πολιτικής και πρακτικής της και να μην μείνει για άλλη μια φορά σε άσφαιρες δηλώσεις, αλλά να εντοπίσει άμεσα τους υπευθύνους και να προχωρήσει στην παραδειγματική τιμωρία τους.
Την καλούμε να αντιληφθεί, μπροστά και στο νέο ΕΣΠΑ, ότι η πραγματική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, δεν έρχεται με την άκριτη ενίσχυση οποιασδήποτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Καλούμε τους οικολογικούς, πολιτιστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις της περιοχής, από κοινού με τους κατοίκους, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν άμεσα:
* την αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Περιφέρειας Ηπείρου και την στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,
την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για την εντατικοποίηση των ελέγχων,
* την επιβολή βιολογικού καθαρισμού σε όλες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις,
* την προστασία των υγρότοπων και των υδάτινων οικοσυστημάτων,
* την προστασία των ποταμών από την υποβάθμιση, τη μεταφορά νερών και τη φραγμοποίηση, όπως θα συμβεί με το φράγμα στο Μαζαράκι.
* την αναστροφή της ραγδαίας ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων πόσιμου νερού,
* στη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων δηλητηριάσεων και μολύνσεων της χλωρίδας και πανίδας από τα φυτοφάρμακα.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την προστασία του Καλαμά και την ανάδειξη του πλούσιου οικοσυστήματός του, είναι ανεκτίμητες, αειφόρες και φιλικές για τους κατοίκους. Η αξιοποίησή τους, όμως, προϋποθέτει μια πολιτική που να απευθύνεται και να αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και των δημόσιων επενδύσεων. Ενός δημόσιου τομέα, που θα είναι απαλλαγμένος από τις πελατειακές λογικές και σχέσεις που πρεσβεύουν και υπηρετούν τα κόμματα που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση, αλλά και την σημερινή Περιφερειακή Αρχή.

Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για την προστασία των υδάτινων πόρων και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος.
Για εμάς, το νερό αποτελεί φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό, που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κ.λ.π.)»