Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ολοκλήρωσε τον κύκλο συναντήσεων η «ΡΙΖΑ Ζίτσας»…

Κατέρχεται στις εκλογές και καταθέτει με ανακοίνωση τις διαπιστώσεις της.
    Η Δημοτική παράταξη «ΡΙΖΑ Ζίτσας» με επικεφαλής τον κ. Μανώλη Ματσάγκα την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ολοκλήρωσε τον κύκλο συναντήσεων με τα χωριά του Δήμου Ζίτσας και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Σύμφωνα με αυτά που της μεταφέρθηκαν και αξιολόγησε, προχωρά, όπως αναφέρει, στην «κατάρτιση ενός ριζικά διαφορετικού, αλλά παράλληλα και εφικτού στην υλοποίηση προγράμματος», παραθέτοντας παράλληλα τις πέντε (5) άμεσες διαπιστώσεις της.
    Όπως συνάγεται από την ανακοίνωση, αίρεται πλέον κάθε αμφιβολία που ίσως αιωρούνταν περί της συμμετοχής της ή μη στις εκλογές του Μαΐου. Η συμμετοχή της θεωρείται οριστική και συνεχίζει την προεκλογική της πορεία, δεσμευόμενη ότι…
μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. Παράλληλα συνεχίζεται κανονικά η συγκρότηση και ολοκλήρωση της κατάρτισης του ψηφοδελτίου της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:
    «Η Δημοτική παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ», με συμμετοχή του επικεφαλής Μανώλη Ματσάγκα και στελεχών της συντονιστικής γραμματείας,   ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο συναντήσεων με τα Τοπικά Συμβούλια και τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζίτσας.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ημερών ήρθαμε σε επαφή με τους εκπροσώπους των χωριών μας, ακούσαμε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους και ανταλλάξαμε απόψεις για την μελλοντική πορεία του Δήμου. Μέσα από την ανθρώπινη επαφή και γνωριμία, επιδιώξαμε τον γόνιμο διάλογο και τη συμβολή με ιδέες και προτάσεις, στην επεξεργασία και κατάρτιση ενός ριζικά διαφορετικού, αλλά παράλληλα και εφικτού στην υλοποίηση προγράμματος.

    Οι άμεσες διαπιστώσεις από τις επισκέψεις και τον διάλογο με τους τοπικούς εκπροσώπους εστιάζονται στα εξής:

1. Η απαξίωση και υποβάθμιση του θεσμού των τοπικών συμβουλίων και εκπροσώπων των χωριών μας, καθώς  οι επαφές με την κεντρική διοίκηση του Δήμου είναι αποσπασματική και μεταξύ τους, κατά Δημοτική Ενότητα, ανύπαρκτη. Σε συνδυασμό με το συγκεντρωτισμό που έχει επιβληθεί στη διοίκηση των Δήμων με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», συντελεί στην απαξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης στους δημότες.

2. Ο θεσμός των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων έχει παραμεληθεί ολότελα, καθώς υπάρχουν χωριά που δεν έγινε συνέλευση μέσα στα τρία και πλέον χρόνια διοίκησης από τη σημερινή δημοτική αρχή.

3. Παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στο συντονισμό της λειτουργίας του εργοταξίου  και στον προγραμματισμό διάθεσης των μηχανημάτων του Δήμου για τις ανάγκες των χωριών.

4. Παρουσιάζονται σε πολλά χωριά, σημαντικές ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση όμβριων υδάτων, βελτίωση δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας, σχέδια επέκτασης οικισμών, ανάπλαση δημόσιων χώρων κ.λ.π.) και σημαντική υστέρηση στην εκπόνηση των τεχνικών μελετών, ώστε να δρομολογηθεί η εξεύρεση πόρων και κατασκευή, μερικών τουλάχιστον από αυτά.

5. Απουσιάζει η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, μελετώντας και αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες. Δεν έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του κάμπου του λεκανοπεδίου, για την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας, τους κτηνοτρόφους της περιοχής που δοκιμάζονται σκληρά, τον επαγγελματία της ΒΙ.Π.Ε. και της ευρύτερης περιοχής, την ανάπτυξη τουρισμού.

    Η προσπάθεια για επικοινωνία της Δημοτικής παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ» με τον δημότη και κάτοικο του Δήμου μας θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, αλλά και μετά τις εκλογές. Δεσμευόμαστε για την επεξεργασία των προβλημάτων που καταγράψαμε και την  κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων  τις επόμενες/ ημέρες.»