Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Βασ. Γαρδίκος: Η διακήρυξη της παράταξης «Δήμος Ζίτσας - Αυτοδιοικητική Ενότητα» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές…

Ολόκληρο το αναλυτικό κείμενο της διακήρυξης
    Έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξή της η παράταξη του υποψήφιου Δημάρχου Βασίλη Γαρδίκου, για τις εκλογές του Μαΐου 2014. Σε αυτή αναλύει τις σκέψεις της παράταξής του και του ίδιου που στηρίζονται όπως αναφέρει στο τρίπτυχο «συναπόφαση – διαβούλευση – συνεργασία».
    Θέτει ως αδιαπραγμάτευτους τους πολιτικούς άξονες αλήθειας, της ηθικής, της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας, ενώ παράλληλα αναφέροντας ότι «δεν πιστεύουμε σε εκείνους που εμφανίστηκαν από το πουθενά, ή ήρθαν ουρανοκατέβατοι», δείχνει με πλάγιο τρόπο την υποψηφιότητα του κ. Μιχ. Πλιάκου. Τέλος τονίζει ότι έχει «επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της αριστείας και όχι τον εύκολο δρόμο των αρεστών».
    Ο Βασίλης Γαρδίκος που όπως λέει στο…
χαιρετισμό του «Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ενηλικιώθηκα σε ετούτο τον τόπο. Πήγα στην Αθήνα για σπουδές και ξεκίνησα εκεί την επαγγελματική μου πορεία. Όμως η αγάπη μου για τον τόπο όπου γεννήθηκα με έφερε πολύ σύντομα πίσω, εγκαταλείποντας οριστικά την πρωτεύουσα. Εδώ έφτιαξα τη ζωή μου, εδώ δημιούργησα την οικογένεια μου, εδώ ζει και μεγαλώνει ο γιος μου», γεννήθηκε το 1977 και τονίζει πως «Ως υποψήφιος Δήμαρχος που ανήκω στη νέα γενιά και πιστεύω στη δύναμή της, δε θα τάξω και δεν θα υποσχεθώ. Θα μιλήσω μόνο γι αυτά που μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Αναλυτικά ολόκληρη η διακήρυξη:

Συνδημότισσες και συνδημότες, ολοκληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το σχέδιο Καλλικράτης. Είχαμε την τιμή με την ψήφο σας και την εμπιστοσύνη σας, να υπηρετήσουμε το Δήμο Ζίτσας στο δύσκολο, πολλές φορές επίπονο αλλά συνάμα και δημιουργικό, μεταβατικό αυτό στάδιο της αυτοδιοίκησης συνολικά.

Στα τρία αυτά χρόνια και μέσα στις νέες οικονομικές, διοικητικές αλλά κυρίως νέες κοινωνικές συνθήκες που διαρκώς επιδεινώνονται, εργαστήκαμε συλλογικά και εντατικά, με σκοπό να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, την εξυγίανση, την ανταπόκριση του Δήμου στα νέα δεδομένα, την ενοποίηση του Δήμου, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο σχεδιασμό για το μέλλον.

Και όλα αυτά τα εφαρμόσαμε με την αταλάντευτη και πιστή προσήλωσή μας στην εφαρμογή του όρου ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ μέσα από τη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το σύνολο των φορέων του Δήμου, αλλά και των δημοτών και κατοίκων του Δήμου μας.

Στη λογική των κλειστών διαδικασιών, που ήταν ο κανόνας, εμείς αντιτάξαμε την ανοιχτή, διαφανή και συμμετοχική λειτουργία. Γιατί πιστεύαμε, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αυτός είναι ο τρόπος διοίκησης που αρμόζει σε έναν σύγχρονο Δήμο. Σε έναν Δήμο που πρέπει να αποδεικνύει με κάθε του πράξη ότι πρεσβεύει την προοδευτικότητα, σε έναν Δήμο ανοιχτό στους δημότες του, σε έναν Δήμο που δεν φοβάται την κριτική αλλά την επιζητά.

Βασικοί και σταθεροί σύμμαχοι σε αυτή μας την πορεία μέχρι σήμερα οι αδιαπραγμάτευτοι πολιτικοί άξονες πάνω στους οποίους κινηθήκαμε και είχαν να κάνουν με την υπηρέτηση πρωτίστως της αλήθειας, της ηθικής, της διαφάνειας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής μέριμνας και του συλλογικού συμφέροντος σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις μας.

Κυρίαρχος πολιτικός στόχος των αποφάσεών μας ήταν η ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των Δημοτικών Ενοτήτων. Έχοντας ως αφετηρία τις μικρότερες σε πληθυσμό και πιο απομακρυσμένες από το κέντρο του Δήμου Τοπικές Κοινότητες. Διότι για εμάς Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση είναι έννοιες που πρέπει να συνυπάρχουν.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αυτοδιοικητικής μας Παράταξης. Από την πρώτη στιγμή της πορείας μας μιλήσαμε με όρους αυτοδιοικητικούς και στην πράξη αγωνιστήκαμε να ξεπεράσουμε τις τεράστιες δυσκολίες προτάσσοντας την καθημερινή μας παρουσία σε όλα τα μέτωπα.

Στην πορεία μας αυτή μπορεί να υπήρξαν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις ίσως και άκαιρες κινήσεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για έλλειψη ενδιαφέροντος, για ανυπαρξία ιεραρχημένων και στοχευμένων δράσεων, για ανηθικότητα, για αδιαφάνεια, για κλειστές πόρτες, για σπατάλη και χωρίς προτεραιότητες διαχείρισης των λιγοστών χρημάτων του Δήμου, για ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, για έλλειψη διαλόγου, για κρυφή ατζέντα, για αποφυγή της κριτικής, για έλλειψη σεβασμού των δημοτών και των αναγκών τους, για ψεύτικες υποσχέσεις.

Και αν όσα προαναφέρθηκαν φαντάζουν ως αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής, τότε αρκεί απλά ένας προβληματισμός για όσα συνέβαιναν στο παρελθόν αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον περίγυρό μας.

Β) Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ

Συνδημότισσες και συνδημότες,
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να καταστεί η παράταξή μας ο φορέας εκείνος που θα δώσει πραγματικά τη δυνατότητα έκφρασης αλλά και της αρμονικής σύνθεσης όλων των απόψεων κάθε γενιάς, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του Δήμου Ζίτσας, συλλογικά συναποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε την αυτοδιοικητική μας παράταξη προκειμένου να ζητήσουμε από εσάς την εκ νέου επιβεβαίωση και στήριξη, για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε μαζί σας την προοπτική και το αύριο στον ενιαίο νέο Δήμο μας.

Μια προσπάθεια που μόνο με ηθικά και πολιτικά αυτοδιοικητικά κριτήρια, αρχές και αξίες μπορεί να ευοδωθεί, μακριά από κομματικούς χρωματισμούς, επιδιώκοντας περαιτέρω συνεργασίες, συναινέσεις και διεύρυνση.

Μια προσπάθεια που πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους - στελέχη, με καθαρές απόψεις, με εμπειρία και γνώση στα τοπικά πράγματα, με επαγγελματική επάρκεια και κατάρτιση, με κοινωνική αποδοχή αλλά και με μεγάλη έμφαση στην ανανέωση και στη διάθεση για συμμετοχή, με νέες απόψεις και σύγχρονες αντιλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις και αναστολές.

Γιατί δεν πιστεύουμε σε εκείνους που εμφανίστηκαν από το πουθενά, ή ήρθαν ουρανοκατέβατοι. Αντίθετα πιστεύουμε σε αυτούς που ζουν εδώ και βιώνουν, από πρώτο χέρι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε αγρότης και εργαζόμενος, κάθε μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας, κάθε άνεργος, κάθε πολίτης αυτού του Δήμου.

Σ’ αυτή τη δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τις αξίες, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές, να χαράξουμε νέους δρόμους, να απεγκλωβιστούμε από νοοτροπίες τους παρελθόντος, να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, α΄ και β΄ βαθμού, βρίσκεται κι αυτός σήμερα σε θέση άμυνας. Οι ελλείψεις σε χρηματοδότηση και προσωπικό αλλά κυρίως η ποινικοποίηση, η κατασυκοφάντηση και η απαξίωση συλλήβδην των αιρετών της αυτοδιοίκησης, αποτελούν σήμερα τροχοπέδη για μια παρεμβατική αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη.

Σε εμάς όμως δεν επιτρέπεται και δεν θα το κάνουμε να μεμψιμοιρούμε και να αναζητούμε δικαιολογίες. Αλλά με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό και μεράκι να ενισχύσουμε τη θέση και προβολή του Δήμου Ζίτσας στον αυτοδιοικητικό χάρτη όχι απλά της Ηπείρου αλλά και της χώρας.

Σε έναν λοιπόν από τους σπουδαιότερους και κομβικούς δήμους της Ηπείρου, με σημαντικά προβλήματα και διαφορετικούς τρόπους ζωής, ερχόμαστε να εξομαλύνουμε αντιθέσεις, να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάνω απ’ όλα να θωρακίσουμε τον κοινωνικό ιστό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στο αστικό περιβάλλον του δήμου μας. Ο ανθρώπινος παράγοντας μέσα στη νέα αυτή αυτοδιοικητική σύνθεση, πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, περισσότερο από ποτέ, με το Δήμο αρωγό και συμπαραστάτη και με διακριτό κοινωνικό πρόσωπο.

Με διακριτικότητα, αξιοπρέπεια αλλά και άμεση αποτελεσματικότητα γινόμαστε η παράταξη της πρωτοπορίας σε ένα Δίχτυ Προστασίας και Αλληλεγγύης για τους δημότες που βιώνουν ή πρόκειται να βιώσουν τις αδιανόητες και απάνθρωπες επιπτώσεις της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης.

Η στοχευμένη διαχείριση των πόρων και η εξάντληση κάθε περιθωρίου για την αναζήτηση νέων, μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, αλλά και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων, δεν μπορεί παρά να είναι επιτακτικά διαρκής. Το νέο ΕΣΠΑ, που τώρα ξεκινά, κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του σε δράσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα κονδύλια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλασιάζονται, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, για την περιφερειακή ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι, και προπαντός έχουμε σχέδιο, για να διεκδικήσουμε με αξιώσεις αυτά που μας αναλογούν. Μόνο μέσα από μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική, με στοχευμένες δράσεις θα αναβαθμιστεί η περιοχή μας ουσιαστικά και θα δώσει ταυτόχρονα διέξοδο και δουλειά στα νέα παιδιά που βυθίζονται στην ανεργία.

    Η ιεράρχηση των αναγκών και ο προγραμματισμός είναι οι μοχλοί για την ισόρροπη και ομοιογενή ανάπτυξη, για την ορθή αξιοποίηση αλλά και τη βελτίωση εκείνων των υποδομών, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας και θα επιτρέψουν την ανάληψη νέων δράσεων του Δήμου μας στο σύνολό του.
    Οι πρωτοβουλίες μας σε συνεργασία με τους θεσμικούς επαγγελματικούς φορείς της περιοχής μας για την τόνωση του «επιχειρείν» καθίστανται αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε.
    Ο εξειδικευμένος σχεδιασμός για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη, καθώς και ο καθορισμός από μηδενική βάση της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου μας είναι απολύτως απαραίτητοι.
    Η ορθολογική διαχείριση του χώρου, με όρους βιωσιμότητας μέσα από τα εργαλεία του χωροταξικού σχεδιασμού και τα σχέδια πόλης, είναι βασική μας προτεραιότητα. Το ζητούμενο της ανάπτυξης του τόπου, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
    Η βελτίωση της καθημερινότητας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρέπει, με ρεαλισμό και προγραμματισμό, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
    Ο πρωτογενής τομέας, ειδικότερα στην ενδοχώρα μας, αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα για την παραγωγή, τυποποίηση και πιστοποίηση άριστων ποιοτικών προϊόντων και αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
    Στη σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες των καιρών η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα πρέπει να αποτελέσουν διέξοδο από την ηθική και κοινωνική κρίση και να διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο.
    Η προστασία, ανάκτηση και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της πολιτιστική μας κληρονομιάς αποτελεί βασική μας προτεραιότητα δεδομένου ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
    Για την υλοποίηση των σκέψεων και της στρατηγικής μας, όπλα μας είναι η συλλογικότητα, η δημοκρατικότητα, η αξιοκρατία, το ήθος, η εργατικότητα, ο ρεαλισμός, η ειλικρίνεια, η διορατικότητα, η καινοτομία, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ανιδιοτέλεια, η αυτοδιοικητική μας προσέγγιση, η αυτονομία μας και πάνω απ’ όλα η αγάπη μας για ετούτο τον τόπο, τον τόπο όπου ζούμε, όπου μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, όπου δημιουργούμε και εξελισσόμαστε. Εδώ είναι η γη μας. Εδώ είναι η ζωή μας.

Πορευόμαστε μαζί σας βαθύτατα πεπεισμένοι ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για όλο το πολιτικό φάσμα στη χώρα μας, άρα και για την τοπική αυτοδιοίκηση, να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της αριστείας και όχι τον εύκολο δρόμο των αρεστών.

Πολίτες του Δήμου Ζίτσας,
Επειδή έχουμε και εμείς χρώματα. Τη σκέψη και τη δράση μας τη χρωματίζουν …
* το κόκκινο της κοινωνικής δικαιοσύνης,
* το πράσινο της οικολογίας και του περιβάλλοντος, και
* όλα τα άλλα χρώματα της συμμετοχής, της αυτό - οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Επειδή πιστεύουμε στην ειλικρινή και συλλογική προσπάθεια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και, μέσα από καινοτόμες και ριζοσπαστικές ιδέες να δημιουργήσουμε μαζί νέα δεδομένα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά κυρίως, που ανταποκρίνονται στους κοινούς μας στόχους και στο κοινό μας όραμα.

Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες, που είμαστε σίγουροι ότι είναι πολλές, και τα οράματά μας, ώστε να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί, τον νέο Δήμο μας.


Ο Επικεφαλής

Γαρδίκος Βασίλης

Υποψήφιος Δήμαρχος