Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Δήμοι: Νέο εκλογικό σύστημα – νέο εκλογικό σκηνικό…

Οριστικά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο οι πρόεδροι των χωριών. Παίζονται τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για Δήμαρχο – Συμβούλους. Οι επιπτώσεις.
Μετά το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για αποσύνδεση της εκλογής δημάρχων – δημοτικών συμβούλων με την καθιέρωση δύο ξεχωριστών λιστών, έρχεται ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
 Οριστικό θεωρείται το ανεξάρτητο ενιαίο τοπικό ψηφοδέλτιο σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα για την εκλογή προέδρου, μελών του τοπικού συμβουλίου και εκπροσώπων. Έτσι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα προστεθεί άλλη μία κάλπη για την εκλογή του προέδρου. Όλοι οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε ενιαίο τοπικό ψηφοδέλτιο, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση και σύνδεση με την εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου.
Αυτή η σαρωτική αλλαγή φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνα τόσο όλα τα κόμματα, όσο και την Κεντρική Ένωση Δήμων και θα εφαρμοστεί. Όμως οι συνέπειες της αλλαγής αυτής θα έχουν έντονη πολιτική αντανάκλαση στην εκλογή Δημάρχου.

Η αποδέσμευση - οι επιπτώσεις
Με την αποδέσμευση από...
τα παραταξιακά ψηφοδέλτια περί των 8 - 25 τοπικών υποψηφίων σε κάθε χωριό (καθώς συνεπακόλουθα και των ψηφοφόρων τους), οι οποίοι πλέον δεν θα βρίσκονται σε κανενός υποψηφίου Δημάρχου το ψηφοδέλτιο, αποδεσμεύονται πολιτικά όλοι σχεδόν οι ψηφοφόροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (των χωριών) από την υποχρέωση προς ψηφοδέλτια Δημάρχων στα οποία πρώτα μετείχαν οι υποψήφιοι πρόεδροι και λόγω συγγένειας ή φιλικής σχέσης ψήφιζαν συνήθως.
Η αλλαγή αυτή του αυτοδιοικητικού τοπίου, έχει σαν αποτέλεσμα την τοπική έντονη πολιτικοποίηση των ψηφοφόρων προς την πλευρά του ενός ή του άλλου υποψηφίου Δημάρχου και κατ΄ επέκταση τη στροφή των ψηφοφόρων αντίστοιχα με την πολιτική τοποθέτηση των υποψηφίων Δημάρχων.

Ο προβληματισμός
Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, ιδίως λόγω της τωρινής πολιτικής συγκυρίας, προβληματίζει εντονότατα τους κυβερνητικούς εταίρους. Έτσι, μέσα στα σενάρια που επεξεργάζονται ώστε η καθιέρωση του ενιαίου τοπικού ψηφοδελτίου για την εκλογή των προέδρων να μην έχει αρνητική πολιτική επίπτωση, είναι και να καθιερωθούν δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο, μία για τον δήμαρχο και μία για τους συμβούλους. Δίπλα από το όνομα του κάθε υποψήφιου δημοτικού συμβούλου δεν θα αναφέρεται καθόλου ο συνδυασμός του ή αν στηρίζει κάποιον υποψήφιο δήμαρχο και ποιόν και κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι δημότες θα μπορούν με τους σταυρούς που διαθέτουν (μονοσταυρία - 3σταυρία – 5σταυρία ανάλογα με τον πληθυσμό της Δημοτικής Ενότητας) να επιλέγουν αξίες και όχι παρατάξεις.

Η αποσύνδεση δημάρχων – δημοτικών συμβούλων
    Η αποσύνδεση δημάρχων – δημοτικών συμβούλων ίσως ενισχύσει τους ισχυρούς σε προσωπικότητα, τους υπερκομματικούς ή κοινούς υποψηφίους. Αν και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αυτό το σχέδιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα, ωστόσο υπάρχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα: Ο δήμαρχος (εφόσον δεν υπάρξει πρόβλεψη για τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου) μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «αντίπαλο» δημοτικό συμβούλιο, πρακτικά όμως αυτό είναι αδιάφορο αφού αυτό έχει τις αποφασιστικές κανονιστικές αρμοδιότητες.

Εξοστρακίζεται ο κομματισμός και εδραιώνεται η αξιοσύνη;
    Η πρόταση είναι ανατρεπτική και αντισυμβατική ενώ αναμένεται να εξοστρακίσει τον κομματισμό από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα τέτοιο σύστημα θα δώσει τον απαραίτητο χώρο για να αναδειχθούν προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας μια νέα κουλτούρα συνεργασίας, χωρίς ιδεοληψίες, και αίροντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.
    Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος.
    Είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παραπέρα! Να υιοθετήσουμε μια πρόταση μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος των Ο.Τ.Α. που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο του κομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αποδεσμεύσουμε την εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων με την εισαγωγή χωριστών ψηφοδελτίων.

Η πολιτική συγκυρία
    Η πολιτική συγκυρία φαίνεται ευνοϊκή για την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης. Είναι ευκαιρία για την Κυβέρνηση να εγγράψει στο ενεργητικό της τον από-κομματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς αιρετών πλήρως συμβατών με την κυβερνητική εθνική στόχευση της πλήρους μετάβασης της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα.