Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Με αναδασμό θα «αναστηθεί» η Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας…

Σε... αγρανάπαυση σήμερα η περιοχή με το φημισμένο κρασί.  Την σύνταξη Αναπτυξιακής Μελέτης προαναγγέλλει η Δημοτική Αρχή - Συμφωνούν Σάκης Βλέτσας και Χρ. Βούζας.
    Σε… αγρανάπαυση (!) βρίσκεται, από πολλά χρόνια, η Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας, η περιοχή με το φημισμένο κρασί της, που έχει το προνόμιο να φέρει το τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ ΟΠΑΠ (Ονομασία Προ­ελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος).«Η αναμπέλωση, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των υφισταμένων εργοστασίων – οινοποιείων της Ζίτσας, γίνεται με ρυθμό… χελώνας», λένε οι αμπελουργοί της περιοχής και προσθέτουν:
    Η δημιουργία νέων αμπελώνων –με κλήματα αρίστης ποιότητας- από ένα οινοποιείο της Ζίτσας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Το σοβαρότατο αυτό πρόβλημά μας δεν λύνεται οπωσδήποτε και αν ακόμη το ακολουθήσουν ομοειδείς τοπικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται ριζική λύση! Αυτά λένε σε όλους τους τόνους οι Αμπελουργοί Ζίτσας.


Ζητούν αναδασμό
    Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν; «Είναι απόλυτος ανάγκη να γίνει αναδασμός και να δοθούν από την Κυβέρνηση ισχυρά κίνητρα, ώστε...
οι νέοι να ασχοληθούν με την αμπελουργία, όπως οι πρόγονοί τους», λένε οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής και συμπληρώνουν: Ένα μεγάλο μέρος αμπελουργών είναι… συνταξιούχοι διαφόρων φορέων. Με ποιους θα γίνει η αναμπέλωση; Μπορεί να υπάρξει αμπελουργική ανάπτυξη σε κοινωνικό κενό; Μπορεί να υπάρξει επάρκεια προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών των οινοποιείων Ζίτσας, χωρίς νέους ανθρώπους; 
    Αυτά τονίζουν και οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής. Έχουν άδικο; Τι λένε για το σοβαρό αυτό θέμα οι Βουλευτές Ιωαννίνων και ο Περιφερειάρχης; «Το έχουμε θέσει υπ’ όψη τους κατ’ επανάληψη, χωρίς απάντηση», υποστηρίζουν οι Αμπελουργοί. Έτσι είναι; 

    Ένα είναι γεγονός: Όταν λέμε κρασί Ζίτσας –από τα καλύτερα προϊόντα της Ευρώπης- πρέπει να είναι από σταφύλια της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας (Καρίτσα, Ζίτσα, Πρωτόπαπα, Λιγοψά). Όμως για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να έχουμε πρώτη ύλη!Ας δούμε, όμως, τι λέει για το επίμαχο θέμα, που απασχολεί τα μέγιστα τους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, η Δημοτική Αρχή Ζίτσας και οι δύο παρατάξεις του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας
    Ο Δήμος Ζίτσας σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάθεση σύνταξης Αναπτυξιακής μελέτης, ενόψει του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τονίζει η Δημοτική Αρχή. Η πρωτογενής παραγωγή, αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης οπότε, στο πλαίσιο αυτής της μελέτης θα στηρίξουμε έμπρακτα και θα δώσουμε προοπτική στα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Ένα από αυτά τα πλεονεκτήματα, φυσικά είναι η Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ και η Ντεμπίνα, στις Τ.Κ. Ζίτσας, Καρίτσας, Πρωτόπαπας, Γαβρισιών και Λιγοψάς, που αποτελούν πυξίδα για την ευρύτερη περιοχή. Τόσο η μελέτη όσο και τα επενδυτικά σχέδια (αναδασμός – δίκτυα άρδευσης και ηλεκτροφωτισμού – διευκόλυνση πρόσβασης στους αμπελώνες), σε συνδυασμό με το μεράκι και την υψηλή ποιότητα προϊόντων της αμπελουργικής Ζώνης, μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση και να ξαναδούμε τους παρατημένους αμπελώνες να μεταμορφώνονται σε σύγχρονους, που εκτός των άλλων, θα διευρύνουν και τα παραγόμενα προϊόντα τους.


Οι απόψεις των παρατάξεων

Ο Σάκης Βλέτσας

    Ο κ. Σάκης Βλέτσας, επικεφαλής της παράταξης «Η Ώρα της Ζίτσας», είπε στον «Π.Λ.»:
    Η περιοχή της Ζίτσας και ιδιαίτερα η Αμπελουργική Ζώνη είναι σημαντικός παράγοντας της τοπικής οικονομίας με ευρύτερη συμβολή. Τα παραγόμενα προϊόντα (κρασί, τσίπουρο, κλπ.) έχουν ιδιαίτερη φήμη και ποιότητα. Πολλά κτήματα της Αμπελουργικής Ζώνης δεν αξιοποιούνται παρά την δεδομένη ζήτηση και την βέβαιη συμβολή τους στην ανάπτυξη, τοπική και ευρύτερη. Ένας βασικός λόγος είναι και ο πολυκερματισμός των ιδιοκτησιών (κυρίως λόγω πολλαπλής κληρονομικής διαδοχής), ενώ ταυτόχρονα τις τελευταίες δεκαετίες εξ αιτίας και της μετανάστευσης, αρκετά κτήματα που δεν καλλιεργήθηκαν θεωρήθηκε ότι έχασαν τον χαρακτήρα της αμπέλου και καταγράφηκαν ως δασικά. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Αμπελουργική Ζώνη να έχει τη μορφή πολύχρωμης σκακιέρας με ανακατεμένες καλλιεργημένες αμπέλους, ακαλλιέργητες "πολυιδιοκτησιακές" αμπέλους και πρώην αμπέλους καταγεγραμμένες ως δασικά τμήματα. Οι δυνατότητες ύπαρξης μεγάλων, συνεχόμενων και συνεπώς αποδοτικότερων αμπέλων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, κυρίως για τους προαναφερθέντες λόγους.


«Ναι στην αναδιανομή...»
    Οι αναδασμοί αγροτικών εκτάσεων κατά κοινή παραδοχή πραγματοποιούνται επειδή συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση της γης και επιφέρουν σημαντική βελτίωση των παραγωγικών μεγεθών. Η μορφή αυτή της «αναδιανομής» της αγροτικής γης είναι σύμφωνα με τον κ. Βλέτσα αποδεκτή από την κοινωνία, παρά τα επιμέρους προβλήματα που συχνά ανακύπτουν.
    Στα πλαίσια αυτά κάθε αναδασμός κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ειδικότερα ο αναδασμός στην Αμπελουργική Ζώνη της Ζίτσας θα έχει θετικά αποτελέσματα, συνδυαζόμενος όμως παράλληλα με πλήρη και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματά του, με τον ταυτόχρονο εκ των προτέρων εντοπισμό και επίλυση των τυχόν προβλημάτων. Έτσι μπορεί να υπάρξει η θετική γνωμοδότηση των τοπικών κοινοτήτων και η κοινωνική συναίνεση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του. Στα πλαίσια αυτά εκτιμούμε ότι πρέπει και μπορεί να αρχίσει ο διάλογος στην κατεύθυνση του αναδασμού στην Αμπελουργική Ζώνη της Ζίτσας.


Ο Χρ. Βούζας
     Ο κ. Χρ. Βούζας, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» του Δήμου Ζίτσας, έδωσε την παρακάτω απάντηση για το επίμαχο θέμα:Η Παράταξη μας «Συμμαχία Πολιτών» του Δήμου Ζίτσας από την αρχή της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής έκανε πολλές παρεμβάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο μας. Τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου μας, αλλά και από την εφημερίδα της παράταξής μας, διατυπώσαμε τις απόψεις μας για το τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας ώστε να αναπτυχθεί η αμπελοκαλλιέργεια στην Αμπελουργική Ζώνη της Ζίτσας. Στο 4ο φύλλο της εφημερίδας μας με τίτλο «υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης;» και στο 5ο φύλλο με τίτλο «τροχοπέδη για την ανάπτυξη στο Δήμο μας η νομοθεσία περί δασών», εκθέσαμε τις απόψεις μας σχετικά με τον αναδασμό αλλά και με άλλες δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε ο αναδασμός να είναι αποτελεσματική παρέμβαση και να παράγει οικονομικό αποτέλεσμα.


Αξιοποιήσιμος κλήρος
    Ο αναδασμός εκούσιος ή ακούσιος είναι απαραίτητος στη ζώνη για να συγκεντρωθεί ο ούτως ή άλλως μικρός αγροτικός κλήρος και να καταστεί αξιοποιήσιμος, συνεχίζει ο κ. Βούζας. Μερικοί στην αρχή μπορεί να αντιδράσουν γιατί είναι δεμένοι συναισθηματικά με το κτήμα τους αλλά γρήγορα θα αντιληφθούν τα πολλαπλά οφέλη του αναδασμού. Όμως μόνον ο αναδασμός δεν είναι ικανή προϋπόθεση νια να λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα εάν δεν συνοδευτεί και από άλλα δύο μέτρα. Ως απαραίτητη προϋπόθεση θεωρούμε την κατασκευή αρδευτικού δικτύου. Για την επέκταση της αμπελουργίας με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητη η άρδευση των αμπελιών, ιδίως τα πρώτα χρόνια της φύτευσής τους αλλά και αργότερα σε ξηρά και πολύ θερμά καλοκαίρια. Η άρδευση θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων καλλιεργειών (φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων, ζωοτροφών κ.α.), που στην περιοχή μας αποδεδειγμένα αναπτύσσονται, ώστε να υπάρχει για τους αγρότες εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Έτσι θα αξιοποιηθεί επί τέλους και ο υδάτινος πλούτος που πλουσιοπάροχα η φύση χάρισε στην περιοχή μας και ο οποίος από αδιαφορία ή ανικανότητα όσων διοίκησαν αυτόν τον τόπο έχει αξιοποιηθεί μόνον κατά 5%.

Μέχρι σήμερα οι διοικούντες προκειμένου να δικαιολογήσουν την απραξία τους επικαλούνταν την νομοθεσία περί δασών και το Σύνταγμα. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 24 του Συντάγματος ρητά αναφέρεται ότι: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον». Αν σήμερα με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν προέχει η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πότε ως κράτος θα αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε τη γη μας; Δεν βλέπουμε ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αφήσει ούτε σπιθαμή γης, που μπορεί να καλλιεργηθεί, χωρίς να την αξιοποιήσουν;

Το δεύτερο μέτρο
    Ως δεύτερο μέτρο θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξει η πολιτική της αξιοποίησης της Εθνικής Γης δημόσιας και ιδιωτικής, τονίζει ο Χρ. Βούζας. Για να γίνουμε πιο σαφείς. Από τη στιγμή που το κράτος θα διαθέσει κεφάλαια για να αλλάξει την παραγωγική βάση της περιοχής με αναδασμό και άρδευση τα κτήματα που θα προκύψουν δεν επιτρέπεται να μείνουν αναξιοποίητα.Εάν δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες τους υποχρεωτικά θα τα αξιοποιήσουν όσοι μπορούν και θέλουν και οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν το προκαθορισμένο ενοίκιο. Η Εθνική Γη θα πρέπει να παράγει πλούτο για τους πολίτες της και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να την αφήνει στην τύχη της.Τις παραπάνω απόψεις μας δεν τις εκθέσαμε μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ζίτσας και δεν τις διατυπώσαμε μόνον στην εφημερίδα μας, αλλά στις 24 Μαΐου 2012 τις παρουσιάσαμε και στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κα Γεωργακοπούλου - Μπάστα. Οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν και προς άλλους υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες ελπίζοντας ότι θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Την απάντηση της «Συμμαχίας Πολιτών» συνυπογράφουν και οι αρμόδιοι για αγροτικά θέματα Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Καραμπίνας και Μάνθος Παππάς.



ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ