Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση του ΚΚΕ για την για τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» στη Ζίτσα…

    Ερώτηση, για τη μείωση των κρατικών κονδυλίων στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» του Δήμου Ζίτσας κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
    Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας
    Θέμα: Μείωση των κρατικών κονδυλίων στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων “ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ” του Δήμου Ζίτσας.
    Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η παροχή υπηρεσιών στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων “ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ” του Δήμου Ζίτσας. Σ’ αυτό το σημείο έχει οδηγήσει η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας και της εμπορευματοποίησης των αναγκών του λαού στην Υγεία, στο Φάρμακο και στην Πρόνοια.
    Από το 2010 μέχρι και σήμερα τα...
κρατικά κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων “ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ” έχουν μειωθεί κατά 50%. Οι λειτουργικές δαπάνες της Στέγης φτάνουν περίπου τα 600.000 ευρώ ετησίως. Φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και διαβίωση 12 ενοίκων (7 ανδρών και 5 γυναικών, ηλικίας 25 έως 40 ετών). Στους εργαζόμενους οφείλονται ήδη δεδουλευμένα 3 μηνών. Αποτέλεσμα των περικοπών ήταν και η προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ιδρύματος με συμβασιούχους εργαζόμενους όταν τα άτομα με αυτισμό χρειάζονται να έχουν αποκλειστικά και μόνο μόνιμο προσωπικό λόγω της σύμφυτης με το πρόβλημα δυσκολίας να προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε αλλαγή του περιβάλλοντος και δη των προσώπων αναφοράς και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της κατάστασής τους.
    Επειδή η συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών δαπανών οδηγεί ένα ίδρυμα που φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και διαβίωση παιδιών με αυτισμό από όλη την Ήπειρο σε υποβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας του, βάζει σε κίνδυνο τη φροντίδα και μέριμνα αυτιστικών παιδιών.
    Επειδή υπονομεύει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μεγαλώνει τα αδιέξοδα των γονιών τους, ενισχύει την ανασφάλεια και αβεβαιότητα των εργαζομένων, τον κίνδυνο να πεταχτούν στο δρόμο ασθενείς και εργαζόμενοι όπως έγινε και με άλλες ψυχιατρικές δομές τα προηγούμενα χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους αυτούς κοινωνικούς τομείς.
    ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ούτως ώστε:
  1. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα και πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων "Ελένη Γύρα" στη Ζίτσα των Ιωαννίνων ώστε να καταβάλει όλα τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους και τρίτους και να εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια.
  2. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναπτυχθούν και άλλες ανάλογες δομές με δωρεάν υπηρεσίες στην περιοχή της Ηπείρου με βάση τις ανάγκες και ένταξή τους στο Δημόσιο, μαζί και το "Ελένη Γύρα".
    Οι βουλευτές Νίκος Μωραϊτης, Νίκος Καραθανασόπουλος».