Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η πρόταση του Δήμου Ζίτσας για την αξιοποίηση της πρώην Παιδόπολης…

Συνολική αξιοποίηση της Παιδόπολης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δημιουργία μόνιμου κέντρου αγοράς, προβολής και διάθεσης τοπικών Ηπειρωτικών προϊόντων. Υλοποίηση σε συνεργασία με Περιφέρεια και Π.Ε.Δ. Ηπείρου
    Μετά την “διά κλάδων και Βαΐων” απόρριψη της πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών και του κ. Φίλ. Τσουμάνη, για δημιουργία χώρου φιλοξενίας αστέγων στην Παιδόπολη αντί του πρώην Ασύλου Ανιάτων στην οδό Λαμπρίδη στα Ιωάννινα, την οποία σημειωτέον είχε αποδεχθεί ατομικά ο κ. Ρογκότης χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., ήρθε το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. 
    Έτσι η απόφαση άδειασε κυριολεκτικά τον δήμαρχο κ. Δημ. Ρογκότη (ο οποίος πιθανόν παρασύρθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Ιωαννιτών) και με την ψήφο σύσσωμης ακόμη και της παράταξης του τον έσυρε σε άτακτη υποχώρηση.
    Μετά από ομόφωνη πρόταση της επιτροπής που συστάθηκε αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμου κέντρου προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων, του τουρισμού και του περιβάλλοντος, σε ένα χώρο που θα υπάρχει αγορά, προβολή και διάθεση Ηπειρωτικών προϊόντων. 
    Τη λύση αυτή...
προέκρινε ο Δήμος Ζίτσας, μετά από απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ως την καλύτερη λύση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης Αγίας Ελένης στον Αγ. Ιωάννη. Πρόταση που συμφωνεί και με τις προτάσεις των κατοίκων του Αγίου Ιωάννη που είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές εναντίον της δημαρχιακής πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα εκτός από αξιοποίηση προσφέρει ζωντάνια στην περιοχή αλλά και θέσεις εργασίας.
    Το θέμα της αξιοποίησης της πρώην Παιδόπολης είχε ανακύψει μετά από την εισβολή του κ. Φίλ. Τσουμάνη, προέδρου οργανισμού του Δήμου Ιωαννιτών στο χώρο της Παιδόπολης, με την συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων και τηλεοπτικών καμερών, με σκοπό να μεταφέρει τους αστέγους από τα Ιωάννινα στο Δήμο Ζίτσας, λόγω των στα Γιάννενα αντιδράσεων.
    Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας κ. Σάκης Βλέτσας είχε πολιτικά κατηγορήσει τον κ. Τσουμάνη για ρατσιστική συμπεριφορά, αντιδρώντας έντονα στην αυθαίρετη συναίνεση του κ. Ρογκότη.
    Το μηδέποτε υποβληθέν αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών για παραχώρηση δύο κτιρίων ώστε να φιλοξενηθούν εκεί οι άστεγοι που εντοπίστηκαν στα Γιάννινα, με τον δήμαρχο Ζίτσας κ. Ρογκότη να αποδέχεται το αίτημα αυτό εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε μια διαδικασία ενεργοποίησης πολιτών και φορέων της περιοχής του Δήμου Ζίτσας για την κατάθεση προτάσεων ώστε να προκύψει μια τελική θέση για το πώς θα μπορέσει τελικά ο χώρος αυτός μαζί με τις εγκαταστάσεις του να καταστεί και πάλι λειτουργικός.
    Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας με την αριθμ. 94/2012 απόφασή του συγκρότησε Επιτροπή με σκοπό την διερεύνηση οριστικής λύσης αξιοποίησης του συνολικού χώρου της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», με τελικό στόχο την εκπόνηση και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη Δήμου Ζίτσας (Δ.Ε. Πασσαρώνας) και αποτελούνται από δεκαεννιά (19) κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 6055 Μ2 επί οικοπέδου 40 περίπου στρεμμάτων, με πρόσοψη επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων –Κόνιτσας, απέναντι από το Αεροδρόμιο.
    Ύστερα από τα παραπάνω – και προκειμένου η Επιτροπή να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν πληρέστερα στην ανατεθείσα εντολή του Δ.Σ. – κλήθηκαν όλοι οι Δημότες και Φορείς του Δήμου Ζίτσας, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος πολίτης ή φορέας ενδιαφέρεται, να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους, για την αξιοποίηση του συνολικού χώρου και των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης, ει δυνατόν μέχρι την 30η Μαρτίου 2012, στον Πρόεδρο της Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Παππά.
    Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτή, η αρμόδια Επιτροπή πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία ενός μόνιμου κέντρου τοπικών προβολής και προώθησης του περιβάλλοντος, του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων, σε ένα χώρο που θα υπάρχει αγορά προβολής και διάθεσης Ηπειρωτικών προϊόντων το οποίο σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους υπόλοιπους δήμους θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην οικονομία της Ηπείρου συνολικά αλλά και της περιοχής.
    Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο και χθες ο Δήμαρχος κ. Δημ. Ρογκότης αναγκάστηκε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε να τονίσει τους λόγους για τους οποίους ο δήμος θεωρεί τη δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου ως κατάλληλη λύση για την πρώην Παιδόπολη.
    Όπως είπε λοιπόν, ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο λείπει από την περιοχή και με λίγα χρήματα αυτό μπορεί να στηθεί άνετα στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Παιδόπολη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναδειχτούν και να προβληθούν τα πολλά επώνυμα προϊόντα που παράγει η περιοχή μας.
    «Το σημείο είναι κατάλληλο καθώς είναι πολύ κοντά σε αρκετούς δήμους του νομού οι οποίοι θα μπορούν εκεί να εκθέτουν τα προϊόντα τους. Αν μάλιστα συνδυάσουμε την ιδέα αυτή με την προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου αυτές τις μέρες με το Ηπειρωτικό Καλάθι Προϊόντων, τότε μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Ρογκότης.
    Σε ότι αφορά δε το αίτημα που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητηθεί η ιδιοκτησία του χώρου αλλά η μακροχρόνια χρήση των εγκαταστάσεών του.

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.



Η ΑΠΟΦΑΣΗ